Borstvoeding:
Borstvoeding, het lijkt heel logisch dat dat vanzelf gaat als je een baby krijgt, maar dat is helaas niet zo, er komt een heleboel bij kijken.
De eerste keer aanleggen is gelijk na de bevalling, dan zijn alle reflexen van je kindje erop gericht om naar de borst te gaan,hierbij is de zogenaamde borstcrawl heel belangrijk, het kruipen van de baby naar de borst toe,ook het zelf laten zoeken naar de tepel ( ipv gedwongen en geduwd worden)is een essentiele stap in het laten slagen van de borstvoeding.(mocht er in bv het ziekehuis door omstandigheden een minder ideale situatie geweest zijn dan kan dit in de kraamweek alsnog gedaan worden).
In de loop van de dagen komt onder invloed van hormonen de borstvoeding op gang,soms is daar wat extra hulp voor nodig, als je kindje nog erg moe is van de bevalling en daardoor nog niet genoeg kracht heeft, of als er anatomisch iets niet lekker zit( bv een verborgen tongriem)of als je zelf heel moe bent.Dan kan het kolven met een kolfmachine een hulpmiddel zijn om de productie op gang te krijgen.
Er zijn ook andere manieren van kolven bv met de hand, dit kan zeker in het begin een handig hulpmiddel zijn om de colostrum op te vangen en aan je kindje te geven met bv hulp van een cupje of een spuitje.
In deze fase is het aanleren van de juiste aanlegtechniek heel belangrijk,dit is voor de meest effectieve drinktechniek en als bescherming van je tepels.
Gun jezelf en je kindje de tijd om het te leren, dit kost tijd.
Als je kindje teveel afvalt en de voeding niet snel genoeg op gang komt dan kan het soms nodig zijn om na te denken over bijvoeden, dit kan met donormelk of afgekolfde melk of als er geen andere opties zijn dan eventueel kunstvoeding.
Na een week begint het allemaal een beetje te wennen, maar houd er rekening mee dat het nog wel wat langer kan duren voor je helemaal het gevoel hebt dat je een goed team bent met je kindje.