Zwangerschaps en geboorteplan:
Iedereen wil natuurlijk zo goed mogelijk voorbereid zijn op de bevalling. Een bevallingsplan is daar een goed hulpmiddel voor. Je kunt door middel van onderstaande punten met je partner praten over zaken zoals;
Waar wil ik bevallen, wie willen we er bij hebben en wil ik medicatie tegen de pijn. Maar ook de kleine dingetjes zoals; wie knipt de navelstreng door of wie kleedt de baby aan? Het is fijn om met je partner op een lijn te zitten en dat je daar tijdens de bevalling niet meer over hoeft te discussiëren. Voordat je gaat bevallen zijn er namelijk heel veel dingen waar je over na moet denken.
Waar wil je gaan bevallen?
Dit is een belangrijke keuze. Je moet tijdens je bevalling op je gemak kunnen zijn. Kies dus ook datgene wat het best bij jullie past.
Als je onder controle bent bij de gynaecoloog dan moet je in het ziekenhuis bevallen. Als je onder controle staat bij de verloskundige dan heb je meerdere opties. Denk dan aan thuis, een kraamhotel of poliklinisch in het ziekenhuis. Bespreek met jouw verloskundige wat voor jullie de opties zijn en schrijf deze op in jullie bevallingsplan.
Wie wil je bij je bevalling?
Bij een bevalling is het al snel druk. Sowieso is de verloskundige/gynaecoloog en een kraamverzorgster aanwezig. Daarnaast je partner uiteraard. Dit betekent dat je dus al snel 3 mensen aan je bed hebt staan. De keuze is aan jullie of je daarbij nog (schoon)moeder, je beste vriendin of bijvoorbeeld je zus er bij wilt hebben.
Ook zijn er tegenwoordig fotografen die zich hebben gespecialiseerd in bevallingsfotografie. Maar als je liever niet wil dat er foto’s gemaakt worden of alleen na de geboorte is het fijn om dit op te schrijven. Bespreek vooraf ook of jullie het goed vinden dat er een eventuele stagiaire (gynaecoloog/verloskundige/kraamverzorgster) aanwezig is en wat hij/zij dan mag doen.
Hoe wil je de weeën opvangen?
Denk hierbij aan de houding. Het helpt natuurlijk mee om de zwaartekracht zijn werk te laten doen. Zo kun je bijvoorbeeld blijven rondlopen, onder de douche staan of op een bal zitten. Soms is het wel even fijn om te rusten tussen de weeën door in een warm bad.
Denk ook aan de sfeer in de kamer. Wil je bijvoorbeeld gedimd licht of rustige muziek, schrijf dat dan op. Een massage of ondersteuning bij ademhalingstechnieken kunnen ook voor ontspanning zorgen tussen de weeën door. Als je in het ziekenhuis of in een kraamhotel bent kun je pijnstilling krijgen als je dit wenst. Denk hier goed over na en bespreek de voor- en nadelen van te voren met je verloskundige.
Verloop van de bevalling en de handelingen van de verloskundige
Je mag er op recht van uit gaan dat de verloskundige die aan jouw bed staat kundig is. Echter heeft iedereen een eigen visie en het kan zijn dat dit anders is dan dat jij graag zou willen . Je hebt ten alle tijden recht om handelingen te weigeren. Toch op zijn minst te worden geïnformeerd over de beweegredenen van de verloskundige om een handeling uit te willen voeren. Als je ergens twijfels bij hebt laat de verloskundige dan alle opties uitleggen. Wat zijn de voors en wat zijn de tegens. Zo kun jij jouw bevalling veilig en vertrouwd doorstaan. Uiteraard zijn er situaties die geen tijd bieden om handelingen te bespreken. Vergeet niet dat jij altijd de regie hebt over jouw lichaam. Het is dus van belang dat als je ergens een bepaald gevoel bij hebt of zelfs een angst voor hebt dan is het verstandig om dit vooraf te bespreken met jouw verloskundige.
Hoe wil je bevallen?
Er zijn verschillende manieren en houdingen om daadwerkelijk te bevallen, ook wel de uitdrijving genoemd. Ook hierbij kan de zwaartekracht helpen. Je hoeft echt niet op je rug in bed te liggen zoals vaak wordt aangenomen. Op handen en knieën werkt de zwaarte kracht mee en zul je ervaren dat je ook makkelijker je bekken kunt kantelen om je kindje ruimte te geven. Een andere optie is bijvoorbeeld op een baarkruk. Die is speciaal ontworpen om zittend te kunnen bevallen. Ook is er een mogelijkheid om in bad te bevallen, als je dit wilt moet je dat tijdig met je verloskundige bespreken aangezien dit niet overal mogelijk is. Kies een houding die jouw lijf aangeeft, volg daarin je lichaam. Kruip in je bubbel en laat alles over je heenkomen.
Wil je hands on of hands off bevallen.
Wat wil je graag als je kindje geboren is?
Dit zijn kleine dingetjes waar je vaak niet over na denkt als je er nog niet over gehoord of gelezen hebt. Dit kan zijn dat je graag zelf (of samen met je partner) je kind wilt aanpakken en op je (blote) borst wilt leggen. Verder moet je er over nadenken of je huid op huid contact wilt of dat je liever een shirt aan houdt. Mag je kindje direct afgedroogd worden of alleen bedekt met warme doeken? Wil je dat je kindje een mutsje op krijgt of liever niet. Dit gebeurd vaak vrijwel direct. Echter zijn er onderzoeken die laten zien dat de hechting tussen moeder en kind nog beter verloopt als je kind geen mutsje op krijgt. Omdat je dan je kind beter kunt ruiken.
Wil je de navelstreng voelen kloppen? En wie gaat de navelstreng door knippen? Sommigen willen graag de navelstreng pas doorknippen als ook de placenta geboren is.
Als je borstvoeding wilt geven is het heel mooi om je je kindje op eigen kracht naar de tepel te laten ‘kruipen’. In dit filmpje kun je heel goed zien dat pasgeboren baby’s heel goed in staat zijn om dit helemaal zelf te doen. Het huid op huid contact hierbij stimuleert de productie van borstvoeding.
Als het kindje geboren is moet ook de placenta nog volgen. Hiervoor wordt er wel eens medicatie geïnjecteerd in je bovenbeen. Deze keuze is aan jou. Laat je informeren over de risico’s, de grenzen van de verloskundige en bespreek dit met je partner.
Wil je de placenta zien? Een foto er van? Of zelfs mee naar huis nemen?
Bedenk ook goed van te voren wanneer je familie/ vrienden op de hoogte wil brengen van de geboorte van jullie kindje. En wanneer je eventueel bezoek zou willen ontvangen.
Medisch ingrijpen
Soms is het medisch gezien noodzakelijk om in te grijpen. Er zijn al vele hulpmiddelen die een natuurlijke bevalling kunnen bevorderen. Echter is het soms nodig om een (spoed)keizersnede uit te voeren. Door deze ingrepen loopt het soms anders dan je van te voren in je bevallingsplan beschreven had. Het is dus verstandig om van te voren goed in te lezen en te bedenken wat je dan graag wilt. Wat wil je bijvoorbeeld graag als jij je kindje nog niet vast kunt houden? Of als je kindje mee moet voor verdere onderzoeken en jij ligt nog op de OK na een keizersnede?
Ik hoop dat ik jullie hiermee wat handvatten heb kunnen geven om zo mogelijk jullie bevalling naar wens te laten verlopen. Mijn belangrijkste advies blijft om dicht bij jezelf te blijven en te vragen waarom de verloskundige een handelingen wilt uitvoeren. Dan kun je zelf een bewuste keuze maken of je dit daadwerkelijk wilt. Jouw lijf, jouw bevalling.
Lees je bevallingsplan nog een aantal keer samen door en bespreek hem met jullie verloskundige. Zij heeft misschien ook nog fijne aanvullingen voor jullie bevallingsplan.
Borstvoeding
Als je borstvoeding wil gaan geven is het ook goed om al van te voren na te denken hoe jij graag geholpen wilt worden in het ziekenhuis ,vaak is er een lactatiekundige inhet ziekenhuis en kan je die al snel mee laten kijken.
Denk vast na over het eventeel geven van kunstvoeding , hoe sta je hier tegenover , en over voeden op verzoek of op de klok, Hoe beter je hier van tevoren al over nagedacht hebt hoe minder dingen je overkomen en houd je de regie in eigen hand